Annemarie van Wolde

Annemarie van Wolde is geboren in 1921 te Amsterdam en volgde daar ook een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.  Haar laatste jaren woonde zij in het Rosa Spier huis, een verzorgingstehuis voor kunstenaars in Laren.

annemarie

Haar schilderstijl is naturalistisch en neo-romantisch:  tekenen en schilderen van vele onderwerpen die uiteen lopen van portretten, landschappen, bloemen, interieurs, stillevens en naakten. De meeste opdrachten zijn  portretten maar haar specialiteit ligt vooral bij interieurs, figuurstukken en het fijnschilderen van  stillevens in olieverf, pastel met houtskool of potlood. Zij schildert graag “plein air” dus op de fiets met materiaal ergens een mooi plekje vinden. Vijftien jaar geleden overleed  haar echtgenoot, Joop van Wolde,  en heeft zij de lessen boetseren en keramiek aan leerlingen overgenomen.

In olieverf of pastel weet zij op realistische wijze een onderwerp uit te beelden. Zij hanteert een losse schildertrant bij haar interieurs en figuurstukken. Ondanks de veelheid aan attributen of personen weet zij door een uitgebalanceerde compositie en lichtval het tafereel een grote rust te geven. Annemarie is in staat om prachtige kleuren en licht inval op het doek te zetten.

Modellen zijn echt

Annemarie was dertig jaar lid van de bekende schildersclub Hamdorff  Laren,  inmiddels erelid en twintig jaar lid van het bestuur. De club tekent en aquarelleert elke week modellen. Al haar schilderijen van modellen zijn gebaseerd op personen die daarvoor echt model gestaan hebben. Dus wat er op het schilderij staat is echt iemand van vlees en bloed en dus niet verzonnen. Haar modellen zijn niet geschilderd vanuit een erotische setting, maar zij probeert de schoonheid van het menselijk lichaam in alle facetten weer te geven zoals men dat ook deed in de klassieke oudheid. Van haar haar mooie topmodel Mirjam, zijn veel olieverf en pastelstukken gemaakt en verkocht.

Stillevens geven rust

Veelgevraagd zijn ook haar fijngeschilderde stillevens van keukengerei, bloemen en fruit. Met een gladde, haast onzichtbare penseelstreek roepen de stillevens de sfeer op van de oude Nederlandse fijnschilderkunst uit de zeventiende eeuw. Haar stillevens zijn mooi van kleur, stralen rust en ontspanning uit en passen bij ieder interieur.

Tentoonstellingen en exposities

Joop en Annemarie organiseerden veel tentoonstellingen. De laatste tentoonstelling waar Annemarie aan deelnam, was in het voorjaar van 2012 in de grote kerk te Naarden. Ter gelegenheid van haar  90e verjaardag is er in de Telegraaf een recensie  geschreven ( januari 2011). Uiteraard staat haar werk bij professionele galeries te koop.  Helaas zijn er geen foto’s van een aantal van haar topwerken want die zijn verkocht. Het digitale tijdperk kwam daarvoor te laat.

Artikel in de telegraaf

Haar negentigste verjaardag werd groots gevierd, Annemarie was het stralende middelpunt. Ter gelegenheid van die verjaardag verscheen er een artikel over haar in de Telegraaf met een paginabrede foto van een van haar schilderijen met het thema feest